Den mystiska varelsen draken

Den mytomspunna draken är än idag ett mycket populärt inslag i vår populärkultur. Den förekommer i allt från brädspel till filmer och böcker. Det verkar som om vi aldrig tröttnar på att läsa om detta vidunder för att inte tala om att titta på det. Gör bara en enkel bildsökning och du förstår vad jag pratar om. Draken, så som den illustreras idag, är verkligen ett fantastiskt om än fruktansvärt djur. Men varifrån kommer egentligen idén om denna best? För det första finns det knappast någon enhetlig bild av draken. I olika kulturer råder det till exempel delade meningar om huruvida draken är ond eller god.

Den kinesiska draken är exempelvis hyllad som en god varelse. Den symboliserar visdom och har under hundratals år har den använts till kejsarens eget emblem. Den här draken skiljer sig också till utseendet från vår västerländska version då den är mer ormlik och saknar vingar. Men den drake som de flesta av oss ser framför oss när vi tänker på detta vidunder är förmodligen en betydligt grymmare varelse. Fjällig, enorm, eldsprutande och med stora vingar som tar den fram över himlavalvet. Den västerländska draken är nästan alltid grym, egoistisk och livsfarlig. Den äter jungfrur, samlar på stora skatter och håller hela städer i skräck. Till dess att en modig riddare kommer och gör slut på den vill säga. Visserligen finns det stora variationer mellan olika västerländska drakar också. I den nordiska mytologin saknade drakarna ofta vingar och liknade mer enorma vattenormar.

Draken är ett mysterium

Intressant är hur som helst att drakar återfinns i mytologier som annars är så vitt skilda från varandra. Det finns olika förklaringar till detta. Vissa menar att urtidsmänniskan fick idén om draken från dinosaurieben som de hittade i marken. Andra menar att levande reptiler så som varanen och andra stora reptiler varit inspirationskälla. Helt säker kan ingen vara även om undertecknad helst tror att legenden om drakar faktiskt kommer ifrån att det faktiskt en gång vandrade omkring drakar på vår jord.

Draken ett magiskt djur som kan ha sitt ursprung i kina