Sy kläder för rollspel

Det är inte alltid så lätt att hitta alvkläder på de vanliga klädbutikerna. Lika svårt brukar det vara att hitta ringbrynjor, medeltida balklänningar och mantlar. De verkar helt enkelt ha utgått ur sortimentet. För en sådär femhundra år sedan …

Skämt och sido, alla lajvare vet att det kan vara svårt att hitta rätt kläder. Och många nybörjare avskräcks när de inser att det allra bästa nog är att sy sina egna. Men lita på mig, det här med att sy kläder är inte så svårt som det låter och det brukar finnas gott om erfarna lajvare att fråga om råd. Ett enkelt nybörjarplagg som passar till exempel medeltids- eller fantasylajv är tunikan. Ett enkelt plagg att sy om du inte har sytt någonting förut. Enkla mönster kan du till exempel hitta på Sveroks hemsida eller var som helst på internet egentligen. Tänk bara på att använda dig av jordnära färger (neonrosa var inte inne på medeltiden.) Till din tunika kan du sedan med fördel ha ett brunt läderskärp, billiga sådana finns på de flesta second hand affärer. En mantel i ylle kan också vara bra att ha, beroende på årstid och väder. En struthätta är ett annat relativt lättsytt plagg som ger stor effekt.

Om du vill variera lajvandet med ett annat spel så finns det ett stort utbud av hobbygames med fantasy tema tillgängliga. Spelen finns i såväl fysisk som nätbaserad form. Sök på nätet efter din favorit!

Sy dina egna kläder eller köp av anda lajvare

När du väl börjat sy din kläder och förstår att det inte är så svårt som det låter kommer du förmodligen att vilja fortsätta. Många som håller på med lajv lär sig att sy helt fantastiska dräkter och för dessa är det säkerligen en av det allra roligaste sakerna med att lajva. Men oroa dig inte om det här med att sy dina egna kläder inte alls är din grej, så är det ingen katastrof. Du kan hålla på med lajv ändå. Att köpa sina kläder av andra hängivna lajvare är oftast inget problem.

Kläder i rollspel kan gå liv till din karaktär