Levande rollspel – lajv

Är du riktigt insnöad på fantasy så vet du förmodligen redan vad levande rollspel innebär. Om inte, är det hög tid att du lär dig. För fantasy är inte bara böcker, film och tevespel. Nej, du faktisk också själv delta i fantasysagorna genom att vara en del av ett levande rollspel, ett lajv. I ett levande rollspel, till skillnad från ett vanligt rollspel, agerar deltagarna själva. De spelar alltså en karaktär i en fiktiv värld och lever på så sätt under en begränsad tid i en fantasyvärld. Lite som improvisationsteater fast utan publik. Alla som deltar i ett lajv måste nämligen vara i karaktär hela tiden.

Fenomenet kom till Sverige i början av åttiotalet och har väl som alla rollspel brottats med ”töntstämpeln” men låt inte det avskräcka dig. Levande rollspel är otroligt rolig och väl värt ett försök. Speciellt om du redan gillar att röra dig i fantasyns magiska värld och är det minsta lagd åt teaterhållet.

Ett lyckat rollspel kräver förarbete

Det krävs visserligen ett gediget förarbete av både arrangörer och deltagare för att dessa levande rollspel ska bli lyckade men det är alla gånger värt det. Hur går det då till? Jo, arrangörerna väljer ett tema för lajvet och skriver ramar för berättelsen och karaktärerna. Sen ansvarar oftast spelarna själva för sina egna kostymer, sin egen rekvisita samt att de har lärt sig reglerna för världen de ska spela i. Sen är det bara att sätta igång och spela! Hur länge ni spelar och hur avgränsat området är olika för varje gång. Det finns både lajv som håller på en enda dag och lajv som pågår i flera veckor. Om du är intresserad av att börja  så kan du vända dig till Sverok som en intresseorganisation för föreningar som sysslar med spel. Via dem kan du sedan leta upp en lokal lajvförening – det finns faktiskt i de flesta lite större städer – och sedan är det bara att sätta igång.
Rollspel med olika fantasyteman tillhör vanligaste